Andalusië
28 april-7 mei 2005
Donderdag 28 april
Trevelez, vroeg in de ochtend
We wandelen wat door het dorp, met veel zeer steile straatjes en drinken wat. Dan een praatje van Willem, onze reisleider en om 20.00 uur eten we gezamenlijk.
Moors irrigatiekanaaltje Huis in de Alpujarras
Na ruim 3 uur klimmen eten we bij zo’n stroompje: wat is het leven mooi als je in zo’n schitterende omgeving in het zonnetje een heerlijk vers stokbroodje met schapenkaas eet! Als de sneeuw niet heel ver weg meer is besluiten we terug te gaan naar het dorp. Eerst wat drinken op een terras en daarna de benen rust gunnen. ’s Avonds borrelen en eten we samen met een ander stel; erg gezellig. Dan het bed in want het wordt een korte nacht. Zaterdag 30
april
Om 04.30 opstaan om de bus naar Granada te nemen. Met taxi’s vanaf de busterminal naar het
hotel waar we rond 08.30 uur zijn.
Voordat we e.e.a. gaan bezichtigen
drinken we koffie met gebak in een mooi koffiehuis. Daar zijn de Spanjaarden
goed in: gebak en zoetigheid. Later in de ochtend bezichtigen we de Capilla
Real, waar de grafmonumenten en sarcofagen van belangrijke Spaanse koningen en
koninginnen zijn. Het is een prachtige kapel. In het museum schitterend
geborduurde oude misgewaden en veel schilderijen, m.n. van de Vlaamse meesters.
Daarna bekijken we de kathedraal, die een mooi orgel, met de zo genaamde
‘Spaanse pijpen’ heeft. De kathedraal is groot, overwegend wit en enigszins
leeg. Naast de kathedraal ligt de Alcaiceria, een mooie Arabische soek, waar men
in de middeleeuwen vooral zijden stoffen verkocht. Nu zijn er
souvenirwinkeltjes. We kopen wat te eten en gaan naar onze kamer om uit te
rusten van de vermoeiende ochtend.
Ingang van de Capilla Real Orgel in de kathedraal
De Alcaiceria, de Arabische soek Straatje in de oude moorse wijk Albaicin
’s Middags lopen we naar Albaicin, de oude Arabische wijk met veel keitjes, veel hoogteverschil en veel smalle schilderachtige straatjes. Af en toe schitterende uitzichten op de stad, het Alhambra en de Sierra Nevada. Vervolgens lopen we naar de wijk Sacromonte, de oude zigeunerwijk die nog boven de wijk Abaicin ligt. Lichtelijk uitgeput drinken we daarna wat op een terrasje en gaan weer naar onze kamer om bij te komen. ’s Avonds eten we paella (je bent in Spanje of niet) op een terras in de buurt van de kathedraal. Wat een weelde om ’s avonds om 23.00 uur nog buiten te kunnen zitten.
Zondag 1 mei
Het Alhambra
Hof van de mirtestruiken Detail
De leeuwenhof Detail
De Mezquita
De Mezquita
’s Middags lopen we over de Puente Romano (romeinse brug) naar de Torre de Calahorra, een 14e eeuwse wachttoren en zien ook de oude Arabische watermolen.Daarna lopen we door La Juderia, de oude joodse wijk; helaas is de synagoge uit de 14e eeuw gesloten. Veel tegeltjes en veel beeldschone patio’s.
Puente Romano (Romeinse brug) Oude Arabische watermolen
Plaza del Potro (genoemd naar het veulen op de 16e eeuwse fontein) Maimonides, joods filosoof
We bezoeken La Casa Andaluzi, een prachtig gerestaureerd huis uit de 12e eeuw, waarin nog een mozaïekvloer uit de kalieftijd. We lopen langs El Alcazar de los Reyes Christianos, maar besluiten dit over te slaan en het Alcazar in Sevilla te bezoeken, waarvan gezegd wordt dat het mooier is. We lopen langs de stadspoort van Almodovar. Hier staat een beeld van Seneca, die hier geboren zou zijn. Vanwege het ‘feest van de kruisen’ wordt er gedanst en staan er feesttenten. Dan gaan we naar het grote plein, Plaza de la Corredera, met arcaden en veel terrasjes waar vooral jongeren te vinden zijn. Op een terrasje niet ver van het hotel schuiven we aan bij een deel van de groep. Om 19.00 uur nog even naar onze kamer. ’s Avonds eten we, erg slecht, in de joodse wijk.
Dinsdag 3 mei
Kathedraal met Giralda Detail
Na wat gegeten te hebben bezoeken we het Alcazar. Wederom een bewijs van rijkdom, maar vooral van goede smaak. Vooral het deel in de mudejarstijl is weer adembenemend mooi. Daarna verkennen we het oude wijkje Santa Cruz en kopen kaartjes voor de flamengovoorstelling die avond. Dan terug naar het hotel om de voeten nog een uurtje rust te gunnen.
Het Alcazar Detail
Vroeg in de avond zijn we weer bij de flamengotent waar al een lange rij buiten staat te wachten. We worden in een soort huiskamertheatertje gelaten met lage stoeltjes en tafeltjes. Een glaasje wijn o.i.d is inbegrepen. Het optreden is zeer de moeite waard: in totaal 12 gitaristen, zangers en danseressen brengen een zeer afwisselend en kleurig programma. Wat een emotie in de rauwe stemmen en gepassioneerde dansen! Rond 22.30 uur vinden we nog een plekje op een terras om te eten. Het is nog steeds een heerlijke temperatuur.
Woensdag 4 mei
Patio van Casa de Pilatus Detail
Dan is het de beurt aan de kathedraal. Dit is een enorme, maar ook mooie kerk. Het hoofdaltaar is gigantisch groot en fraai versierd en, evenals het koor, destijds gemaakt door een Vlaamse kunstenaar. Verder veel gebruik van marmer en tropische houtsoorten o.a. uit Cuba (in een tijd dat Amerika maar net ontdekt was!). En ten slotte het grafmonument van Columbus, die daar vrijwel zeker niet begraven is. Vervolgens beklimmen we de Giralda (97,5m) en hebben een prachtig uitzicht over de stad. De toren is oorspronkelijk de minaret die bij de moskee hoorde, welke op de plaats van de kathedraal stond. De katholieken hebben er nog een stuk bovenopgebouwd. Daarna lopen we over El Patio de Los Naranjos, die vroeger de plaats was voor de rituele wassingen bij de moskee. Na een simpele lunch lopen we naar de stierenvechtersarena van Sevilla. Hier krijgen we een korte rondleiding en bezoeken het kleine museum.
De arena
Dan lopen we een eind langs de Guadalquivir rivier, vervolgens door het park van Maria Luisa en komen dan op het halfronde Plaza de Espaňa. Het park en het plein zijn aangelegd/gebouwd in 1929 voor de Spaans-Amerikaanse tentoonstelling. De Plaza de Espeňa is rijk versierd en zeer imponerend, o.a. zijn alle provincies er uitgebeeld in tegeltjes. Jammer dat het geheel erg vervallen is, maar daar wordt nu wat aan gedaan. Met takspootjes (we lopen al vanaf het ontbijt) zijn we om 17.00 uur weer terug bij het hotel.
Plaza de España
Alle provincies van Spanje in tegels Detail
’s Avonds weer heerlijk op een terrasje gegeten.
Donderdag 5 mei
Straatje in Arcos de la Frontera Uitzicht op de Rio Guadalete
Weer onderweg naar Grazalema vinden we een leuke plek waar we met zijn allen picknicken. Een van de medereizigers heeft hiervoor samen met onze reisleider boodschappen ingeslagen. Het wordt een uitgebreide lunch: cakejes, brood, worst, kaas, tomaten, paprika, olijven, leverpastei, vis, salade en daarbij water, sapjes, witte wijn, enz. enz. Ook aan borden, bestek, glazen en servetten is gedacht. Het is een genoeglijke onderbreking van de busreis. Aan het eind van de middag zijn we in Grazalema. Na wat heen-en-weergepraat over de wandelmogelijkheden morgen in het Parque Natural de Sierra de Grazalema gaan we nog even het dorp verkennen. Grazalema is een autentiek dorp waar (nog) weinig toeristen komen. Het ziet er heel vriendelijk en verzorgd uit. En ook de omgeving is schitterend. Als we zouden moeten kiezen tussen Trevélez en Grazalema geven wij de voorkeur aan Grazalema, omdat het dorp ‘puurder’ en de omgeving ruiger is.
Grazalema.... ....één van de 'witte dorpen'
’s Avonds eten we in een goed en gezellig restaurant een 3-gangen menu à la carte met een fles wijn en koffie toe.
Vrijdag 6 mei
Parque Natural de Sierra de Grazalema
Terug in het dorp eten we wat op het terras op het dorpsplein. Terwijl Jan een tukje doet in het hotel blijf ik op het terras wat lezen en houd mijn dagboek bij. Intussen komen de andere leden van de groep terug van hun wandeling en worden de ervaringen uitgewisseld bij een biertje en wat tapas. Rond 18.00 uur klimmen we samen nog naar de ruïne boven het dorp en werpen een laatste blik op dit aangename plaatsje.’s Avonds eten we, omdat het de laatste avond is, gezamenlijk in het hotel. Het is een erg gezellige afsluiting.
Zaterdag 7 mei
Om 07.00 uur zitten we weer in de bus
naar Malaga, maar gaan nog even naar Ronda, dat in tweeën wordt gesplitst
door de diepe kloof El Tajo. Hier hebben we nog twee uur de tijd om rond te
kijken. Natuurlijk bekijken we de Puente Nievo
over de nauwe kloof en drentelen wat door de nauwe oude straatjes van Ronda. Op veel plaatsen zijn moorse overblijfselen nog goed te zien. Hier is ook de oudste
stierenvechtersarena van het land.
Ronda
De Puente Nuevo (1784) De Puente Viejo (1616)
Poort van de stierenvechtersarena Oude stadspoort
Na een kop koffie weer in de bus voor de laatste rit naar het vliegveld. Het vliegtuig blijkt een uur later te vertrekken; dus weer hangen en wachten. In de loop van de middag vertrekken we eindelijk met een door Martinair ingehuurd Spaans toestel. Bij aankomst op Schiphol komt de bagage, wonder boven worder, meteen van de band en de trein naar Weesp staat al klaar op het perron. Dit maakt een hoop goed! Om 18.15 uur zijn we in Weesp, groeten Stef nog even en stappen dan in de auto naar huis, waar we om 20.00 uur aankomen. Het is even wennen: na tien dagen temperaturen van 25 tot 31º in Spanje regent het hier en wijst de thermometer slechts 9º!
Baobab
Home Reizen van Jan en Carla